Cases
bpsolutions-header_img
Haga Ziekenhuis voorspelt wachttijden Op Spoedeisdende hulp
Cases
61603ac5-0488-47db-98cf-eeb83ac5b6bc
Een nieuwe back-up oplossing: De laatste verdedigingslinie
Cases
14abb5d6-2ee3-4efc-a6d1-c8738c612753
Van Duuren informeert klanten beter over vertraging dankzij ai-voorspelling
3 feiten en 3 fabels over de transitie naar SAP HANA - BPSOLUTIONS.

3 feiten en 3 fabels over de transitie naar SAP HANA

Dat de migratie naarSAP HANAonvermijdelijk is, weten we nu wel. Voor gebruikers vanSAP’s ERP-software stopt de support in 2027. Met die deadline in zicht, doen er behoorlijk wat waarschuwende verhalen de ronde. Maar wat is nu daadwerkelijk de impact van de transitie?

Distributiebedrijven, groothandels, financiële instellingen, universiteiten, onderzoeksinstituten en de overheid – SAP wordt in heel veel sectoren gebruikt. Overal worden migraties overwogen of ze zijn zelfs al uitgevoerd. Zo’n zeven jaar geleden waren het deearly adopters, nu begint de rest.

In dat kader zetten we drie belangrijke feiten en hardnekkige fabels omtrent de transitie naar SAP HANA voor u op een rij.

Drie belangrijke feiten

1. HANA isdisruptive
SAP HANA is technisch anders dan alle andere vormen van databasesoftware voor SAP. Het gaat vanwege de in-memory database, op een dermate andere manier met data om, dat het niet op de traditionele hardware-systemen voor relationele databases past. De transitie vergt daardoor vrijwel altijd een forse investering ininfrastructuur, opleiding en aanpassing van tooling. Bovenal vereist SAP HANA een andere manier van denken over capaciteit en continuïteit. Daarmee is het inderdaaddisruptivete noemen.

2. HANA is sneller
Sessies waarin uitgebreide rapportages worden opgebouwd of anderszins veel data worden verwerkt, vragen vaak veel van de SAP omgeving en kunnen soms uren draaien. Daarom worden ze bij voorkeur buiten kantoortijd gedraaid. Met SAP HANA is hetzelfde proces vaak terug te brengen tot minuten. De software is er dan ook op ingericht om meer rapportages overdag te verwerken. Dat werkt efficiënter en zorgt voor veel betere en actuelere inzichten. HANA levert deze snelheid dankzij de specifieke opbouw van de database, gecombineerd met de grote rekenkracht van de voorgeschreven infrastructuur.

3. Nu is het moment om over te stappen
Het overzetten van al uw SAP-omgeving naar HANA gebeurt niet van de ene op de andere dag. Afhankelijk van de systeemgrootte kan dit enkele maanden tot twee jaar in beslag nemen. Het aantal partijen en specialisten dat het kan uitvoeren is echter beperkt. Zitten deze vol, dan zult u moeten wachten. Wilt u voorbereid zijn en gebruikmaken van de nieuwe SAP-functionaliteiten, dan is nu het moment om de stap te maken.

Drie hardnekkige fabels

1. Ik hoef niet naar HANA, er komen vanzelf (storage-)alternatieven
Net als de software van SAP, innoveren ook de leveranciers van storagetechnologie. Een excuus om niet naar HANA te migreren, kan zijn “Ik zet wel wat snelle disksystemen neer, dan heb ik ook een betere performance.” Het misverstand is dat de transitie naar HANA geen hardware-, maar een software-vraagstuk is. Op het moment dat eindgebruikers nieuwe functionaliteiten van SAP willen gebruiken, moeten zij simpelweg naar het nieuweHANA-dataplatformmigreren.

2. HANA in de cloud levert meer voordelen op dan on-premise
SAP HANA zet uw database in het interne geheugen van de computer. De cloud – public, private dan wel hybrid – is in essentie niets anders dan een computer op afstand. De investering die u met uw organisatie moet doen, zal een cloudprovider ook moeten doen.

Gaat het u dus vooral om kostenefficiëntie, dan is de HANA vrijwel altijd duurder in de cloud dan on-premise. De software is zó klantspecifiek en uniek ingericht– zeker in vergelijking met public cloud softwarepakketten als Office365 – dat u een server niet kunt delen met andere gebruikers (multi-tenant). Is het u te doen om flexibiliteit, dan is de cloudoplossing wel interessant. Hoewel u dan ook vastzit aan één provider voor meerdere jaren, is het technisch eenvoudiger om op- en af te schalen.

3. We hebben nog tijd zat, de support vanuit SAP stopt toch pas in 2027
SAP communiceert actief de boodschap dat de support in 2027 stopt, iedere klant van SAP heeft hier wel van gehoord. Toch blijkt uit onderzoek van SAPinsider dat circa 30% van de SAP gebruikers nog geen plannen heeft SAP HANA te adopteren. Maar de softwareleverancier zit niet stil en innoveert op het nieuwe platform. Nieuwe, slimme functies die beschikbaar komen, gaan al uit van de snelheid die HANA biedt. Wie niet mee gaat in de overgang kan daar dus geen gebruik van maken.

Verder is het belangrijk dat u er rekening mee houdt dat naarmate de deadline dichterbij komt, de kans groot is dat er minder consultants beschikbaar zullen zijn die u kunnen helpen bij de migratie.

De voordelen van de transitie

BPSOLUTIONS heeft het liever over de voordelen van de transitie naar SAP HANA. Op basis van jarenlange ervaring met klanten in verschillende branches, kunnen wij stellen dat:

  • De voordelen van de nieuwe functionaliteiten opwegen tegen de inspanning van de transitie;
  • Het verstandig is om de huidige omgeving nu al om te zetten naar HANA, om alvast te wennen aan de ‘feel en look’, om voorbereid te zijn op innovaties van SAP en om beheerkennis op te bouwen;
  • De transitie niet primair een IT-probleem is, maar een uitdaging voor de business als geheel. Om te voorkomen dat innovaties op het gebied van SAP applicaties, Big Data en Machine Learning u verrassen, is het belangrijk om nu alvastHANA-readyte worden. Zo houdt u zelf de regie over het migratieproces.

Wilt u meer weten over de precieze stappen die moeten worden doorlopen tijdens de transitie naar SAP HANA? Neem dan contact op met een van onze experts viawww.bpsolutions.com, via telefoon: 030-303 2900 of mail naarinfo@bpsolutions.com.

Lees ook het blog ‘Hoe u in 5 stappen overgaat naar SAP HANA‘.

Over BPSOLUTIONS

BPSOLUTIONS helpt organisaties hun Mission Critical IT in te richten op een manier waardoor de organisatie slimmer wordt en daardoor vooruitgang kan boeken.Dit doen wij door aan de ene kant te zorgen dat de IT up and running is en blijft en aan de andere kant zorgen we er met Data Analytics en AI voor dat bedrijven klaar zijn voor de toekomst, waarmee data echt voor uw bedrijf gaat werken.Bij alles wat we doen, maken we de wereld een beetje slimmer.

BPsolutions_Payoff_1_sRGB-1-300x88_png-Mar-30-2021-09-10-29-58-AMlogo-new-300x140_png-Mar-30-2021-09-09-54-06-AM

 

Share this article:

Related Articles

De 5 belangrijkste trends in storage

5/12/2023

Embracing the future: Human-centric Cloud Managed Services

18/11/2023

Jean-François Michotte EVP Business Development Belgium

14/11/2023

Digitale transformatie versnellen met hybride cloud

26/09/2023

Zes redenen waarom bedrijven die de cloud omarmen hun concurrenten voorbij streven

24/09/2023

Een nieuwe back-up oplossing: de laatste verdedigingslinie

18/09/2023

BPSOLUTIONS is Suse solution partner

1/02/2023